EKONOMİK TOPLUMSAL KALKINMA MODELİ – SÜT PEYNİR TESİSİ AÇILIŞI 29 MAYIS 2019’DA YAPILDI

EKONOMİK TOPLUMSAL KALKINMA MODELİ – SÜT PEYNİR TESİSİ AÇILIŞI 29 MAYIS 2019’DA YAPILDI

Değerli RotaryAilemiz,

Ankara Bahçelievler RotaryKulübü’müzün önderliğinde gerçekleşen Rotary’nin Küresel Bağış Projesi, “Ekonomik -Toplumsal Kalkınma Modeli Süt ve Peynir Tesisi” açılışı 29 Mayıs 2019, Çarşamba Günü saat 11.00’de, POLATLI adresinde, katkı veren kulüpler ve UR 2430. Bölge Guvernörümüz Rtn. Altan ARSLAN, GDG Rtn. Malik AVİRAL ve Mihriban, GDG Rtn. Hasan AKDUMAN, Vakıf Komitesi Üyesi Rtn. Orhan ULUDAĞ, Vakıf Komitesi Üyesi Rtn.Kemal DEMİR, Rtn. Burcu ATA, Knauf Türkiye marka ve Pazar Yöneticisi Özge EROL, İstanbul Fındıklı, Ankara Oran, Ankara Tandoğan, Ankara Koru Rotary, Ankara Kavaklıdere Rotary, Ankara Maltepe, Ankara Anıttepe kulüp başkanları ve 56 kişilik Rotary ailemiz katıldı.

Kulüp Başkanımız Rtn.Murat DOĞRU açılışta bir konuşma yaparak tesisin özelliklerini anlattı. Başkanımızın açılış konuşması aşağıda sunulmuştur:

Açılışta, UR 2430. Bölge Guvernörümüz Rtn. Altan ARSLAN, GDG Rtn. Malik AVİRAL ve Mihriban, GDG Rtn. Hasan AKDUMAN birer konuşma yaptılar.

Tesise gelen gazeteci ve yazarlar hayranlıklarını gizlemediler.

 

ROTARY KÜRESEL BAĞIŞ PROJESİ

EKONOMİK – TOPLUMSAL KALKINMA MODELİ

ANADOLU BACILARI KADIN GİRİŞİMCİ KOOPERATİFİ 

SÜT ve PEYNİR TESİSİ

 

Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü önderliğinde Rotary Küresel Bağış Projesi olarak Polatlı’da yer alan Anadolu Bacıları Kadın Girişimci Kooperatifine Süt’den Peynir yapma tesisi kuruldu. Bu büyük proje sayesinde 5.000 kişi iş ve gelir sahibi olacak. Projenin resmi açılışı 3 hafta içinde gerçekleşecektir.

Bu tesissin tüm makine ve teçhizatlarının maliyeti (95.450 USD) Rotary tarafından karşılandı. Ancak tesisin ekonomik büyüklüğü tüm katkı verenlerle birlikte 2 milyon TL’yi buluyor. Tesis 400 m2kapalı alana sahip.

Bu önemli proje sayesinde Ankara Polatlı’da önemli sayıda aile geçimini sağlayacak bölge süt ürünlerini işlemeyi öğrenecek ve kalkınacak.

Bu proje Bahçelievler Rotary Kulübü tarafından sadece bir peynir üretme projesi olarak tasarlanmadı. Proje aynı zamanda kadınlara, köylülere ve gençlere bir “Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma Modelidir”.

Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü Başkanı Rtn. Murat DOĞRU ve eşi Nursun projeyi anlattılar. “Proje sayesinde bir kalkınma modeli olarak köyler dahil yaklaşık olarak 5.000 kişi nitelikli süt üretimini öğrenmekte, kadın girişimciler peynir ve süt ürünleri yaparak ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmekte, yöre ekonomisi gelişmekte, yerel kültürün bir parçası olan yöresel peynirlerin üretim tekniklerine bir model oluşturulmaktadır. Ayrıca sütten kaynaklanan hijyen sorunları da bu proje sayesinde ortadan kalkacaktır. Proje sayesinde ülkemizde yıllık 5 milyon TL katma değer sağlanacaktır.”

Bu tesis sayesinde iş sahibi olmayan kadınlar iş sahibi olmuş, peynir üretme konusunda eğitilmiştir. Kadınlar, peynir üretecekler, bölgede süt kültürü yaygınlaşırken sattıkları peynir ile aile ekonomilerine önemli bir gelir sağlanacaktır.

Ayrıca bölgedeki süt işlemedeki hijyen eksikliği de giderilmiş toplum sağlığına da hizmet edilmiş olacaktır. Köylerdeki süt üretimi ve kalkınma modeli ise çarpan etkisi yapacaktır.

Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü önderliğinde gerçekleşen bu dev proje uluslararası birçok bölge ve kulübün desteği ile gerçekleşti. Proje, aşağıda sıralanmış olan Uluslararası Rotary Bölgeleri ve Rotary Kulüpleri tarafından Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü önderliğinde gerçekleştirilmiştir. Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü, Uluslararası Rotary 2430. Bölge, Uluslararası Rotary 3650. Bölge, Uluslararası Rotary 3630. Bölge, İtalya Augusta Rotary Kulübü, İstanbul Fındıklı Rotary Kulübü Mission Valley Sunset Rotary Kulübü ABD, Ankara Oran Rotary Kulübü, Ankara Tandoğan Rotary Kulübü, Ankara Gazi Rotary Rotary Kulübü, Ankara Koru Rotary Rotary Kulübü, Ankara Kavaklıdere Rotary Rotary Kulübü, Ankara Maltepe Rotary Kulübü, Ankara Rotary Kulübü, Ankara Anıttepe Rotary Kulübü

Proje ilk günden bu yana inanan, kendi döneminde projeye çok büyük bir fon gönderen Rotary Vakfının 2018-22 Mütevelli Heyeti Üyesi ve Saymanı, Yönetim Kurulu Üyesi Rtn.SangKoo YUN ve değerli eşi Eunsun, projeyi yerinde ziyaret etti.

Proje ziyaretinde hayranlığını gizlemeyen Rotary Vakıf Saymanı Rtn.SangKoo YUN, “Bu dev proje bende hayranlık uyandırdı. Mutluluk ve gurur duydum. Bu proje sadece para ile yapılabilen bir proje değil. Önemli olan bir kulübün bir aile olarak gönül vererek ve emek sarf ederek bu eseri gerçekleştirmesidir. Rotary sadece fon veya para demek değildir. Rotary insanlara dokunmaktır. Siz bu eseri bir kulüp olarak vakit ayırarak, özünüzden vererek, sürekli çalışarak gerçekleştirdiniz. Esas takdire şayan olan budur, Rotary budur sadece para değildir.” dedi. Tebriklerini sunan Saymanı Rtn.SangKoo YUN bu projenin tüm dünyaya süt ve tarım konusunda bir kalkınma modeli olabileceğini ifade etti.

KNAUF gibi, sektör devi firmalar alçıpan duvar bölmeleri ve mobilya konusunda projeye sponsor oldular. Kalkınma Ajansı ise yerin kirasını ve giderlerini karşıladı. Ayrıca şahsi olarak birçok Rotaryen de bu anlamlı projeye bağışta bulundu.

Projenin fon bulmasını sağlayan, her aşamasında projeyi destekleyen GDG Rtn. Malik AVİRAL ve eşi Mihriban ise, “Proje gurur verici bir eser oldu. Rotary’nin ülkemizdeki en büyük projelerinden birisi gerçekleşti, artık yurt dışından gelecek olan Rotary heyetlerini Ankara’da bu tesise getirerek ağırlayacağız. Burayı gören her kişi Rotary’nin büyüklüğünü, gücünü ve topluma katkısını gözleriyle görecektir.” dedi.

Projeyi ziyaret eden Geçmiş Dönem Direktörü Rtn. Şafak ALPAY ve eşi Deniz ise projenin anlamına vurgu yaparak. “Bu proje bir Rotary başarı öyküsüdür. Konuşmalarımda anlatacağım bir Rotary öyküsünü Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü yazmıştır. Bu anlamlı projeyi sunumlarımda ve konuşmalarında kullanacağım. Bakü Konferansında bu proje anlatılmalıdır…” dedi.

Başkan Murat DOĞRU “Bu gün çok mutluyuz. Her şey seninle güzel Bahçelievler Rotary Kulübü” ifadesini kullandı ve “En başta bu projeyi var eden Bahçelievler Rotary Kulübüme, projeye katkı veren tüm geçmiş dönem başkanlarıma, Vakıf Komitesi Başkanım bir duayen Rtn. Abdullah KÜREĞİBÜYÜK’e, Projeler Komitesi Başkanım Rtn. Erkan ULUKAN’a, adeta hocam olan Rtn. Emre ÖZTÜRK’e, Kulüp Organizasyonları Komite Başkanım Rtn. Kadri GÜNEŞ’e, Rtn. Ömer Naci YUKARUÇ’a, Rtn. Arif MERDOL’a, Komite Üyesi işini gücünü bırakarak büyük emek sarf eden Rtn. Engin ÜNAL’a, tüm komite ve komisyon üyelerine, Guvernörüm Rtn. Altan ARSLAN ve Guvernör Yardımcım Rtn. Bekir Sıtkı ASLAN’a, projenin mimarı ve yaratıcısı olan kocaman yürekli insan, bir büyük Rotaryen Rtn. Necil BÜYÜKPAMUKÇU’ya ve eşi Feride’ye, görev yaptığı döneminde projeye gönülden inana ve destekleyen GDG Rtn. Serdar ÜNLÜ ve Nilüfer’e, gönlümüze taht kuran GDG. Rtn. Malik AVİRAL’e, Bölge Vakıf Komite Başkanımız Hasan AKDUMAN’a ve Kemal DEMİR’e ve tüm komitemize, bizlerin dostu ailemizin üyesi Rotary Vakfı Saymanı Rtn.SangKoo YUN ve eşi Eunsun’a, değerli eşim daima destekçim Nursun ve oğlum Itc.Yiğit Bora’ya teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

bir yorum bırakın