Çocuk Göz Sağlığı Projemiz

 Rotary Ailemiz,

Çocukluk çağında düzeltilmemiş göz kusurlarının neden olduğu göz tembelliğinin, çocuklarda algıda azalmaya neden olduğunun, çocuğun okul başarısı ve yaşam kalitesini etkilediğinin bilinciyle, Ankara Çankaya Rotary Kulübü ve Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü olarak “ Çocuk Göz Sağlığı” isimli ortak projemizi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Ankara Semahat-Dr. Nüsret Arsel Eğitim Parkı’nda 26 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirdik.

Eğitim gönüllülerinin katıldığı eğitim öncesi Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü Başkanı Cengiz Kaya, Rotary ve Rotary’nin dünyada ve ülkemizde yaptığı etkinlikleri anlatarak Rotary’nin tanıtımını yaptı.

Ankara Çankaya Rotary Kulübü Başkanı Bekir Sıtkı Aslan tarafından, çocuklarda görme özelliklerinin erken tanımlanmasının,göz kusurlarının erken düzeltilebilmesine imkan verebileceğini“ Çocuk Göz Sağlığı” eğitimi içeriğinde çok güzel bir şekilde katılanlara anlattı. Eğitim sonrasında, gruplara ayrılan katılanlar ile “Eşel’ler” kullanılarak uygulamalar yapılan eğitim, tüm tarafların memnuniyeti ile sona erdi.

 

——————————-

Çocuk Göz Sağlığı Projesi- TEGV, Ankara Bahçelievler ve Çankaya Rotary Kulüpleri Ortak Projesi- 26 Kasım 2016

 

Göz taraması düşük maliyetli ve çok verimli bir göz kusuru tesbit etme yöntemidir. Özellikle okul öncesi çocukların taranmasi ve bunun okul eğiticileri tarafından yapılması çok daha büyük kitleye ulaşma imkanı verir.

 

Çocukların davranış biçimlerini gözleyen ögretmenler, doktorlarin çok erken tanı koymasını sağlayacak sevk zincirini kurabilirler.

 

Örneğin, çocuklar, tv’yi yakın izliyor veya kitap okurken çok yakın tutuyorlarsa, gözleri ufka bakarken kayıyorsa, başlarını hep aynı pozisyonda eğik tutuyorlarsa, sık sık gözlerini ovuyorlarsa, dikkat dağınıklığı gösteriyorlarsa, gözlerini sık sık sağa ve sola döndürüyorlarsa, ışığa hassasiyetleri varsa, el-göz ve vücut koordinasyonları yetersizse, renkli resimler – puzzle ve diğer dikkat gerektiren işlemler yapmaktan kaçınıyorlarsa, bir göz hekimine ivedilikle sevk edilmelidir.

 

Çocukluk çağında düzeltilmemiş kırma kusurları göz tembelliği ile sonuçlanır.

Tembel gözler algıda azalmaya neden olur.Okul başarısı ve yaşama adaptasyon sınırlanır.

 

Çocukların görme özelliklerinin erken tanımlanması, göz kusurlarının erken düzeltilebilmesi imkanı verebilir. Ayrıca görmeyi azaltan başka faktörlerin de erken tesbiti olasıdır.