ROTARY’DE SINIFLANDIRMA PRENSİBİ

Gerçekte Rotary üyelikleri bir tür “sınıflandırma” ya dayanır. Temelde, yapılan bu sınıflandırma o Rotaryenin topluma verdiği hizmetlerin iş veya meslek açısından toplumca bilinen yönünü tanımlar.
Rotaryenlerin sınıflandırma prensipleri biraz daha belirgin ve keskin çizgilerle çizilmiştir. Bir Rotaryenin sınıflandırılması tesbit edilirken bakılan şey aktif Rotary üyesi şahsın ilgili bulunduğu “Firma, Şirket veya Kuruluş’un iş veya mesleki faaliyetine bakılır.
Şurası unutulmamalı ve iyice anlaşılmalıdır. Bu tür sınıflandırmalar topluma yapılan hizmetler ve faaliyetlere göre tesbit edilir. Yoksa salt o kişinin bulunduğu mevkii veya makam değildir önemli olan. Yani, bir kişi bir bankanın genel müdürü bile olsa o kişinin sınıflandırması “banka genel müdürü” olarak değil, sadece “bankacılık” kategorisindedir.
Bir iş veya meslek faaliyetinde çalışan ve bunu iş olarak yapan veya kişinin başlıca iş veya mesleği ne ise ona göre sınıflandırma yapılır ve o konumdaki kaliteli kişi öylecek sınıflandırılır. Örneğin: devamlı olarak bir işte çalışan bir elektrik mühendisi, bir sigortacı, bir demiryolu müdürü, bir madencilik yöneticisi, fabrikatör, hastahane veya klinik yöneticisi vb. bu işyerlerini kendi adına çalıştırıp yürüten kişi olarak da o iş veya mesleğin temsilcisi seçilebilir, o tür şirket veya kuruluşlarda ücretle çalışan bir yönetici kişi de olsa o iş veya mesleğin temsilcisi olarak seçilebilir.
Bu sınıflandırma prensibi o iş veya sanayi dalında ayrıca sınıflandırılarak bir iş veya mesleğin üreticisi, dağıtıcı, toptancısı, ve satıcı olarak ayrıştırılabilir. Yine sınıflandırma bir başka ayrıştırma yolu, çok büyük bir şirketin çeşitli bölümleri arasında yapılabileceği gibi iş idaresi okulu veya mühendislik okulu gibi aynı üniversiteninin çeşitli dallarına göre de uygulanabilir.
Sınıflandırmanın ana prensibi, her Rotary kulübünün toplumdaki her meslek dalı, iş ve profesyonel hizmetlerinin bir kesitini temsil eden bir mozaik halinde tutmaktır.

bir yorum bırakın